tekst

Chen Zqiang med demonstracijo Nove forme Xinjia. 

Chen Jun v izvedbi figure "korak k sedmim zvezdam" 

(foto: M. Vorwerk). 

David Gaffney med demonstracijo nove forme Xinjia 

(foto: D. Siaw-Voon Sim).

Davidine Siaw-Voon Sim v izvedbi figure "enojni bič"

(foto: Jože Suhadolnik).

Armin Fabian popravlja zunanji okvir učenca 

(foto: M. Vorwerk)

Biljana Dušić v izvedbi figure "zlati petelin stoji na eni nogi" 

(foto: R. Bevc).

Dragan Lazarević v izvedbi figure "bela opica podari sadež" 

(foto: I. Marčan). 

Naši učitelji

Slovensko združenje za Chenjiagou taijiquan organizira redno vadbo ter seminarje gostujočih učiteljev z namenom ohranjati avtentičnost Chen veščine, vzdrževati visoke standarde poučevanja ter omogočati napredek učencev preko dela s kvalitetnimi učitelji. 


Chen Ziqiang 陈自强

Chen Ziqiang, najstarejši sin velikega mojstra Chen Xiaoxing-a, je pričel z vadbo tajiquan-a že kot trileten deček. V letih odraščanja v domači vasi mu je bil tesen sopotnik in vzor pri spoznavanju veščine nekaj let starejši bratranec Chen Bing, ki je bil prav tako v uku pri Ziqiangovem očetu, Chen Xiaoxing-u. V mladih letih si je Chen Ziqiang s številnimi zmagami na turnirjih zgradil in utrdil sloves ognjevitega bojevnika, danes pa kot glavni trener Chenjiagou Taijiquan šole v domači vasi oblikuje kurikulum ter nadzira in sodeluje pri poučevanju učencev.

V zadnjih letih Chen Ziqiang poučuje tudi na seminarjih v Evropi in Ameriki. V Sloveniji smo ga prvič gostili junija 2013.Chen Jun 陈军

Chen Jun, najstarejši sin velikega mojstra Chen Xiaowang-a, trenira družinsko veščino od mladih nog dalje. Poleg očeta je njegov najpomembnejši učitelj stric, mojster Chen Xiaoxing. Od leta 2000 tudi sam redno poučuje na seminarjih po Evropi, med drugim tudi v Sloveniji. Številni učenci trenirajo z njim tudi na Kitajskem. V skladu z družinskim izročilom in v nasprotju z zahodnjaškimi principi poučevanja, ki temeljijo predvsem na besednih razlagah, se izogiba teoretiziranju in svoje poučevanje utemeljuje predvsem na korekcijah učencev ter neštetih ponovitvah posamičnih gibov. 
David Gaffney

Davidovo zanimanje za azijske borilne veščine sega v 80. leta, ko je začel vaditi wado-ryu karate pod vodstvom več priznanih učiteljev, med drugim tudi Kuniake Sakagami Sensei-a. Ko so ga pritegnile kitajske mehke borilne veščine, je v trening vključil tudi vadbo šaolinskega kung-fu-ja in v njem dosegel črni pas. V osemdesetih in devetdesetih se je redno udeleževal tekmovanj in turnirjev v karateju ter kickboksu.

Od leta 1996 dalje se David posveča izključno Chen tajiquan-u. Leta 2007 je bil v ceremoniji v vasi Chenjiagou uradno priznan za enega od učencev notranjega kroga Chen Xiaowang-a, leta 2011 pa mu je Kitajska Wushu zveza podelila 6. Duan. Je tudi eden izmed redkih Evropejcev, katerim je Chenjiagou Taijiquan šola podelila certifikat učitelja. Ker je eden od njegovih temeljnih ciljev poglabljanje znanja izvornega Chen taijiquan-a, se redno vrača v vas Chenjiagou, kjer trenira pod vodstvom Chen Xiaoxing-a. Njegova učitelja sta tudi Chen Zhenglei in Zhu Tiancai. 

David je dosegel zavidljive rezultate na večih britanskih in mednarodnih tekmovanjih v potiskanju rok. Redno piše za reviji Tai Chi Magazine in Asian Martial Arts, z Davidine Siaw-Voon Sim pa je tudi avtor dveh temeljnih del o Chen tajiquan-u: Chen Style Taijiquan: The Source of Taiji Boxing, 2002 in The Essence of Taijiquan, 2010. Od leta 2011 redno poučuje tudi na seminarjih v Sloveniji, pri učenju pa izpostavlja različne vrste notranje sile Neijin in njihove aplikacije v borbi.Davidine Siaw-Voon Sim

Davidine je ustanoviteljica in glavna inštruktorica šole Chenjiagou Taijiquan GB v Manchestru, Velika Britanija, ki jo vodita skupaj z možem Davidom Gaffney-jem. Njuna šola je uradna izpostava najstarejše in osrednje šole taijiquana v zibelki taijiquana, Chenjiagou vasi - Chenjiagou Taijiquan School, LR Kitajska. Davidine poučuje še v ZDA in v Evropi.

Kot dolgoletni in predani praktik Chentaijiquana je uspešno tekmovala na mednarodnih tekmovanjih in tekmovanjih v Veliki Britaniji. S strani Chenjiagou Taijiquan School v Chenjiagou vasi, ji je bil podeljen certifikat učitelja. Certifikat učitelja je tudi pridobila s strani Wenxian Chen Family Taijiquan Research & Promotion Centre na Kitajskem. Kitajska Wushu zveza je Davidine je podelila 6. Duan.

Kot pisateljica in priznana poznavalka kitajske kulture in umetnosti, Davidine predava in vodi delavnice na to temo po celi Vel. Britaniji. Nastopala je tudi v BBC in GRANADA televizijskih oddajah, kjer je demonstrirala Chen taijiquan in razlagala njegove dobrodejne vplive na človeka. Piše in objavlja redno na svojem blogu "Chinese Whispers" na temo principov in metod vadbe kitajskih notranjih borilnih veščin.
Skupaj z možem, Davidom Gaffney-jem, sta napisala knjigi "Chen Style Taijiquan - the Source of Taiji Boxing" in "The Essence of Taijiquan". Davidine je prevedla veliko tekstov s področja Chen taijiquana iz kitajščine v angleščino, vključno z "Chen Family Taijiquan" Chen Xiaowang-a.

Bogastvo njenega znanja je rezultat mnogih let učenja od vodilnih učiteljev Chen taijiquana, ki pripadajo 18., 19. in 20. generaciji družine Chen, še posebej od velikega mojstra Chen Xiaoxing-a.
 Armin Fabian

Armin je pričel s treningom shotokan karateja z enajstimi leti in po dvanajstih letih intenzivnega treninga dosegel 2. Dan. V tem bodobju je treniral tudi jiu-jitsu in taekwondo.

Leta 1991 je pričel s treningom notranjih borilnih veščin, poleg taijiquan-a tudi hsing-i-ja, baghu-e in kali-ja. Po šestih letih intenzivnega učenja, je odprl lastno kung –fu šolo,v kateri je omenjene borilne veščine poučeval naslednjih pet let in se postopoma vse bolj posvečal Chen stilu. Med leti 2002 in 2004 se je v Hamburgu izpopolnjeval pod vodstvom Jana Silberstorffa. Leta 2007 je postal učenec Chen Jun-a in naslednja leta treniral z njim tudi na Kitajskem. V Nemčiji se je udeležil več tekmovanj v potiskanju rok, na katerih je dosegel prva in druga mesta.

Od leta 2005 redno poučuje tudi na seminarjih v Sloveniji. Armin pri poučevanju poudarja delo v dvoje (potiskanje rok), s katerim učenci praktično preverjajo razumevanje temeljnih principov Chen veščine.
Biljana Dušić

Biljana Dušić, zdravnica splošne medicine in svetovalka ajurvedske medicine, je pričela spoznavati azijske notranje veščine v osemdesetih preko joge. Po kratkem spoznavanju z Yang šolo se je leta 2000 pričela pod vodstvom Jasminka Mikleca posvečati Chen taijiquan-u. Znanje je izpopolnjevala na slovenskih in mednarodnih seminarjih Chen Xiaowang-a, Chen Xiaoxing-a, Chen Ziqiang-a, Chen Jun-a, Oscarja Munoz-a Galean-a, Armina Fabian-a in Davida Gaffney-a ter preko individualnega dela s Chen Jun-om, Arminom Fabianom in Davidom Gaffneyem. Od leta 2009 do leta 2011 je vsako leto na Kitajskem opravila celomesečni individualni trening s svojim takratnim učiteljem Chen Jun-om.

Je ustanoviteljica Slovenskega združenja za Chenjiagou taijiquan. Leta 2011 je bila v uradni ceremoniji v vasi Chenjiagou sprejeta med učence 20. generacije notranjega kroga velikega mojstra Chen XiaoWang-a. Istega leta ji je Kitajska Wushu zveza podelila tudi 4. Duan. Od leta 2008 vodi lastno šolo Chen taijiquan-a, od leta 2011 pa redno poučuje tudi na seminarjih v Sloveniji.

Kot zdravnica in zdraviteljica pri poučevanju izpostavlja kot pomemben vidik veščine vpliv redne vadbe na krepitev zdravja ter pravilno naravnanost skeletno mišične strukture, katera bistveno vpliva na zdravje človeka.


 Dragan Lazarević

Dragan se je prvič srečal s shotokan karatejem leta 1968 v Zagrebu. Bil je soustanovitelj Budokaj karateja, s katerim se je ukvarjal do leta 1974. V tem času je  ustanovil in vodil karate klub v Postojni in Sežani ter karate sekcijo v Pivki. Kasneje se je vrnil k shotokan karateju in treniral pri mojstru Takashiju Tokuhizi. Več let je intenzivno treniral tudi jiu-jitsu in aikido.

Taijiquan in qigong je začel trenirati leta 1997 v Ljubljani pri Chen Shiningu. Do leta 2008 je treniral predvsem tekmovalne forme taijiquan-a, kot so določene s strani Kitajske Wushu zveze. Leta 2008 je ustanovil društvo Skriti zmaj in se prvič srečal s tradicionalnim Chen stilom taijiquan-a na delavnici, katero je organizirala Biljana Dušić in vodil Armin Fabian. Prav z njima se je leta 2009 odpravil na Kitajsko k mojstru Chen Junu in pri njem opravil individualni celomesečni trening. Znanje taijiquana in qigonga je v naslednjih letih izpopolnjeval na domačih in mednarodnih delavnicah velemojstrov in mojstrov Chen Xiaowang-a, Chen Ziqiang-a, Chen Jun-a, Li Junfeng-a, Oscarja Munoza Galeana, Armina Fabiana, Davida Gaffney-a ter preko individualnega dela s Chen Jun-om.

Je tudi soustanovitelj Slovenskega združenja za Chenjiagou taijiquan, v katerega so včlanjeni tudi nekateri člani njegovega matičnega društva Skriti zmaj.

Po več desetletnih izkušnjah z borilnimi veščinami zagovarja doseganje notranjega miru s prakticiranjem borilnih veščin, s tem pa premagovanje vsakdanjih napetosti in izgradnjo stabilne osebnosti.

Make a free website with Yola